Beeldige Kunst

Federatie Blankenberge-Zuienkerke

Sint-Antoniuskerk en Kunst

SINT-ANTONIUSKERK INSPIREERT KUNSTENAAR

 

Kunstenaar Philippe Gouwy koos de omgeving van de Sint-Antoniuskerk omdat hij zijn inspiratie vond in de geschiedenis van dit kerkje. Hij was gefascineerd door het verhaal van de vissersgemeenschap enerzijds en anderzijds door de enige overgebleven zuil, die zowel binnen als buiten te zien is en die getuigt van de oorspronkelijke kerk, die zoveel groter was.

Hij las het verhaal van de vissers die ooit hun kerk steunden door de opbrengst van een speciale vangst te schenken voor het renoveren van het plafond. De vissers steunden hun kerk en bij tegenspoed kregen zij hulp van God…

Naar de mening van de kunstenaar is de half ingemetselde zuil het symbool van die wederzijdse steun. Dit gaf hem inspiratie om diverse kunstwerken te maken.

 

Relatie tussen kerk en sculpturen

Daartoe koos hij de “boetnaald”. Met deze naald “boeten” de vissers de gaten in de netten dicht. De vorm van deze naalden zijn sterke, ranke verschijningen. De prachtige houten sculpturen rond de kerk en op het plein, gecreëerd door Philippe Gouwy, verwijzen dus naar de vissersgemeenschap van weleer.

Architecturaal gezien is er een sterk vorm - verwantschap tussen de gotische spitsbogen en de boetnaalden.

Merk ook naast de halve zuil, de mooie houten zuil - sculptuur die volgens de kunstenaar de eeuwige symbiose symboliseert tussen de kerk en de vissersgemeenschap.

De kunstenaar maakte diverse vorm varianten van deze boetnaalden, die allen tentoon gesteld worden in het plein rond de kerk.

 

Een mooie realisatie met een prachtige visuele relatie tussen

kerkgebouw en kunstwerken!

Heel geslaagd en de moeite om te bewonderen.

AmP

 

Deze openluchttentoonstelling is ondertussen voorbij, doch het blijft de moeite waard om de kunst rond kerk en visserij in het daglicht te plaatsen. Jezus zocht zijn eerste leerlingen bij het vissersvolk. Petrus, Andreas, … …

Copyright © All Rights Reserved federatieblankenberge.be

Webmaster: Jozef Leterme

webmaster@federatieblankenberge.be