Meibedevaart

Federatie Blankenberge-Zuienkerke

BEDEVAART-INFO

Decanale bedevaart 2017 - decanaat Blankenberge-Oostkust

 

Dinsdag 9 mei

 

Onze-Lieve-Vrouw van Troost in Ittre (Waals-Brabant)

 

Deelnameprijs per persoon: 58,00 euro

Graag willen we ook dit jaar naar Maria toegaan. Ze is onze Moeder en de grote voorspreekster bij Jezus haar Zoon. Ze kent onze noden zoals een moeder de noden van haar kinderen kent. Ze heeft een warm hart en luistert graag naar onze smeekbeden.

 

Na het morgengebed op de bus, kunnen we ons bij een eerste stop opwarmen aan een kopje koffie vergezeld van een koek. Dat hoort erbij hé!

 

Dan rijden we gesterkt richting Ittre, een klein dorpje in Waals-Brabant, net over de taalgrens. Ook daar komen jaarlijks heel wat bedevaarders hulp zoeken bij Maria, O.L.Vr. van Troost. Ze is een ervaringsdeskundige want het leven van haar Zoon was voor haar een lijdensweg. Ze begreep er zo weinig van, maar ze bewaarde alles in haar hart en bleef toch pal achter Hem staan tot onder het kruis.

 

Het hoogtepunt van onze bedevaart komt eraan wanneer we onze feestelijke eucharistie vieren in de kerk van St.-Remy. Daar kunnen we zingen en bidden, gesteund door elkaar en onze wensen bij Maria kenbaar maken.

 

Laat onze smeekbeden opstijgen als wierook, wanneer we in de voorbeden haar onze diepste noden aanbevelen. Daarna kunnen we een kaarsje laten branden als voortzetting van ons gebed.

 

Een heerlijke maaltijd staat ons te wachten in ”Le Relais du Marquis” waarbij we vast en zeker vreugdevol worden met een glaasje wijn wat het hart verblijdt. Laat het smaken, met ondertussen een gezellige babbel, dan kan de dag niet meer stuk.

 

Na de middag rijdt de buschauffeur ons rond in de heerlijke natuur die de streek daar rijk is en kunnen we genieten van bijzondere en zeldzaam mooie plekjes. Anderen kunnen dan weer wat van de lokale geschiedenis opsteken tijdens een begeleide en verrassende stadswandeling.

Na een lekker avondmaal, eveneens in “Le Relais du Marquis “, vangen we de terugrit aan rond 19 uur. In grote dankbaarheid voor haar tussenkomst dragen we Maria mee in ons hart evenals diegene(n) met wie we deze deugddoende dag hebben doorgebracht.

Inschrijven kan enkel nog via tel. 050 41 13 23

Wat geschiedenis rond de decanale bedevaart:

 

Op 24 mei 1955 ging de eerste decanale bedevaart door naar O.L.Vrouw van Dadizele én naar O.L.Vrouw van Groeninge in Kortrijk, waarna de wens werd uitgedrukt "er een schone traditie van te maken".

 

Deze decanale bedevaart groeide inderdaad uit tot een jaarlijkse traditie waarbij reeds vele Mariale heiligdommen bezocht werden.

 

In 2017 is het dus de 63ste decanale bedevaart van het decanaat Blankenberge-Oostkust.

Onze Lieve Vrouw van Ittre, het verhaal ...

 

Het verhaal van Onze-Lieve-Vrouw van Ittre begint bij Bois-Seigneur-Isaac ...

In 1096, Isaac en zijn zoon, Heren van het dorp, namen deel aan de Eerste Kruistocht. Ze werden gevangen genomen door de Saracenen tijdens de belegering van Jeruzalem. Tijdens hun gevangenschap, riepen zij voor hun bevrijding de hulp in van Onze-Lieve-Vrouw. In ruil, beloofden ze een kapel te bouwen op de plaats waar het Maria-beeld reeds aanwezig was: tegen een lindeboom in de buurt van het kasteel.

Eenmaal bevrijd, slaagden ze erin om naar huis terug te keren en hun belofte te volbrengen....

In 1336, overvalt de pest de ganse streek.

Onze-Lieve-Vrouw van Bois-Seigneur-Isaac werd daarom in processie plechtig van dorp tot dorp gedragen. Bij aankomst in Ittre, werd het mooie Mariabeeld neergezet ...

en de epidemie stopte meteen!

Onder deze omstandigheden kon de Maagd Ittre niet meer verlaten ... ondanks de protesten van de inwoners van Bois-Seigneur-Isaac.

Als dank aan Onze-Lieve-Vrouw voor alle bekomen gunsten werd door de heren van Ittre een kapel gebouwd in 1371, en herbouwd in 1590.

 

Het beeld van Onze Lieve Vrouw van Ittre werd gesneden uit eikenhout uit de periode 1265-1270. Onze-Lieve-Vrouw van Ittre, in aanvulling op de pest, werd ingeroepen voor het genezen het zwakke lichaam en tegen de hoge koorts.

Copyright © All Rights Reserved federatieblankenberge.be

Webmaster: Jozef Leterme

webmaster@federatieblankenberge.be